Innovatie in de waterbouw - Holcim Coastal B.V. met nieuw Basalton Quattroblock “best in class” oplossing voor zetsteen van beton

6 April 2018
 

De stabiliteit van een taludbescherming met het innovatieve Basalton Quattroblock werd in 2017 in de Deltagoot bij Deltares onderzocht. De Deltagoot is een testfaciliteit in Delft, waar zetsteen van beton door middel van grote en langdurige golfaanvallen op hun stabiliteit kunnen worden getest.

Quattro PM
Holcim Basalton Quattroblock

De Deltagoot is 300 meter lang, 5 meter breed en 9,5 meter diep. Er kunnen golven worden opgewekt tot wel 5 meter. "De stabiliteit van een nieuwe steenzetting moet door gebruik van golfaanvallen op schaal worden getest alvorens toegelaten te worden door RWS. De Deltagoot is hier uitermate geschikt voor, aldus Jean-Pierre Quataert, manager van Holcim Coastal B.V.

“Prima resultaat voor de innovatieve Basalton Quattroblocks van Holcim Coastal” - De onderzoekers van Deltares bevestigden: "De prestatie van het nieuwe Basalton Quattroblock was uitstekend”. De sterke golfaanvallen hebben een gedeelte van het inwasmateriaal uitgespoeld, maar zelfs na zeer lange tijd was er nog een significante hoeveelheid inwasmateriaal in de spleten aanwezig. Dat is een belangrijk aspect voor de stabiliteit. Na alle testseries, inclusief de volledige lange duurtest vertoonde de toplaag nauwelijks vervormingen. De stabiliteitsfactor werd op basis van deze resultaten berekend. De stabiliteitsfactor is uiteindelijk uitgekomen op 1,37, wat op dit moment de hoogste waarde is die voor betonnen zetsteen bekleding in Nederland verkrijgbaar is.

Met dit uitstekende testresultaat kan Holcim Coastal B.V. een zeer duurzame oplossing bieden, die alle concurrerende systemen van zetsteenbekledingen in Nederland en Duitsland overtreft. Hierdoor draagt het Quattroblock in de toekomst bij aan een nog betere en veiligere kustbescherming en tegelijkertijd ook nog kosten besparend voor de opdrachtgevers.