MBI Beton en Holcim Betonproducten kondigen fusie aan

25 Mei 2011
 

VEGHEL/CAPELLE AAN DEN IJSSEL – MBI en Holcim hebben vandaag hun voornemen bekendgemaakt om de bedrijven van MBI te laten fuseren met de bedrijven van Holcim Betonproducten op het gebied van Tuin, Infra, Bouw en Agro. Door de voorgenomen fusie ontstaat een van de grootste producenten van betonbestrating in de Benelux met het breedste assortiment op de tuin- en inframarkt.

Het fusieplan is inmiddels voorgelegd aan de ondernemingsraden van beide bedrijven en werd vandaag bekendgemaakt onder het personeel. Bij MBI werken 146 vaste medewerkers, bij Holcim Betonproducten 200. MBI heeft haar hoofdkantoor in Veghel en had in 2010 een omzet van 37 miljoen euro. Holcim Betonproducten (Tuin, Infra en Agro) heeft haar hoofdkantoor in Capelle aan den IJssel en had vorig jaar een omzet van 50 miljoen euro.

In de nieuwe onderneming worden de bedrijven van MBI in Kampen en Veghel samengevoegd met de productievestigingen van Holcim Betonproducten in Aalst, Groot-Ammers en Nieuw-Lekkerland en de betrokken logistieke- en verkooporganisaties.  De nieuwe onderneming krijgt als naam MBI groep. De MBI groep wordt een zelfstandig Nederlands bedrijf met zowel de huidige aandeelhouders van MBI, de familie Van der Meijden, als de firma Holcim als aandeelhouders. In de nieuwe onderneming heeft de familie Van der Meijden een meerderheidsbelang. Voor de fusie wordt toestemming gevraagd aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA).

,,Ik was verbaasd hoe mooi de bedrijven bij elkaar passen. We zijn beide serieuze bedrijven met een lange traditie, die waarde hechten aan kwaliteit,” zegt algemeen directeur Marcel Bettonvil van MBI, straks ook algemeen directeur van de MBI groep. ,,De banden en tegels van Holcim zijn een mooie aanvulling op de stenen van MBI. Daarnaast besteedt Holcim veel aandacht aan duurzaamheid. De ambitie van de combinatie is om marktleider te worden in Tuin en innovatieleider in Infra. Verder zijn Bouw en Agro interessante segmenten waar de onderneming haar goede positie kan verbeteren.”

Algemeen directeur Wim Blonk van Holcim Betonproducten vindt MBI de ideale fusiepartner. ,,Al jaren geleden werd door ons onderkend dat een stevig fundament onder het bedrijf noodzakelijk is om in deze branche succesvol te kunnen zijn. MBI heeft de laatste jaren door goed ondernemerschap en innovatie een enorme vlucht genomen. Dezelfde trend die ons voor ogen staat. Na een paar gesprekken kwamen we al snel tot de conclusie dat er een groot potentieel lag.”

Het doel van de nieuwe onderneming is om de klanten in de verscheidene segmenten beter te bedienen en te ontzorgen door een marktgerichte organisatie, een nog breder assortiment en met nog meer innovatieve producten. Als de ondernemingsraden akkoord gaan, zal de nieuwe firma omstreeks 1 juli 2011 een feit zijn. Het doel is dat vanaf januari 2012 de twee bedrijven daadwerkelijk als één onderneming op de markt zullen opereren. Tot die tijd opereren ze nog zelfstandig.

Voor meer informatie: www.mbi.nl en www.holcim.nl