CIRCULAIRE ECONOMIE

Als wereldleider in recycling passen we de principes van "verminderen, recyclen en regenereren" toe binnen ons hele bedrijf. Circulariteit staat centraal in alles wat we doen en is een sleutel tot onze reis naar netto nul.

WAT IS CIRCULAIRE ECONOMY?

Een circulaire economie betekent een verschuiving van de traditionele "nemen-maken-afval"-aanpak naar een economie die draait om "verminderen, recyclen en regenereren". Deze aanpak stelt ons in staat om aan de behoeften van mensen te voldoen, terwijl we het gebruik van grondstoffen en de impact op het milieu drastisch verminderen.

Door de principes van een circulaire economie toe te passen, beperken we de hoeveelheid nieuwe materialen die we onttrekken aan de aarde. Zo maken we menselijke activiteiten compatibel met de veilige grenzen van onze planeet. Bij Holcim staat circulariteit centraal in alles wat we doen – als een essentiële hefboom voor onze net-zero reis.

WAAROM IS HET ZO BELANGRIJK OM OVER TE GAAN OP EEN CIRCULAIRE ECONOMY?

De wereldeconomie heeft ongekende hoogten bereikt, met een wereldwijd BBP van meer dan 96 biljoen USD. Toch is onze economie slechts 7,2% circulair en bevinden we ons op een traject waarbij we tegen 2040 meer dan twee aardes aan grondstoffen zouden consumeren.

Door circulariteit te omarmen in alle aspecten van ons leven, kunnen we de groei van onze samenleving loskoppelen van de uitputting van de kostbare hulpbronnen van de aarde. Hiermee leggen we de basis voor een duurzame toekomst waarin economische vooruitgang hand in hand gaat met ecologische verantwoordelijkheid.

WELKE ROL HEEFT DE BOUWSECTOR IN DE CIRCULAIRE ECONOMY?

Circulariteit speelt een cruciale rol in de bouwsector. De wereld staat de komende 40 jaar voor de uitdaging om elke maand een stad ter grootte van New York te bouwen, gedreven door bevolkingsgroei en verstedelijking. Jaarlijks worden meer dan 40 miljard ton aan primaire grondstoffen gewonnen om onze huizen, scholen, ziekenhuizen, wegen en andere infrastructuur te realiseren. Om binnen de grenzen van onze planeet te blijven en tegelijkertijd de leefstandaard voor iedereen te verbeteren, is een meer circulaire aanpak in de bouw essentieel.

Nieuwe kansen in de bouwsector

De levenscyclus van gebouwen biedt kansen voor circulariteit, vooral bij sloop. Bouw- en sloopmaterialen (CDM) vormen een belangrijke bron, waarbij in Europa alleen al een derde van het totale afvalvolume uit deze materialen bestaat. Holcim speelt hierop in door haar ECOCycle®-technologieplatform tegen 2030 uit te breiden naar 150 locaties in Europa, met als doel jaarlijks 20 miljoen ton bouw- en sloopmaterialen te recyclen.

Economische groei op een duurzame basis

Met circulaire bouw creëren we economische groei die klimaatvriendelijk, natuurpositief en sociaal inclusief is. Holcim zet zich in om circulariteit niet alleen tot een milieuvriendelijke oplossing te maken, maar ook tot een drijvende kracht achter winstgevende groei.

Duurzaam bouwen met impact

Door een circulaire aanpak omarmt Holcim niet alleen duurzaamheid, maar biedt het ook innovatieve oplossingen die bijdragen aan een betere toekomst. Bouw mee aan een wereld waarin we materialen hergebruiken en natuurlijke hulpbronnen beschermen voor de generaties van morgen.

ONZE CIRCULAIRE ECONOMIE DOELSTELLINGEN

In 2025:

  • Recyclen van 10 miljoen ton bouw- en sloopmaterialen naar hoogwaardige producten

In 2030:

  • Verhoog het gerecyclede gehalte in ons cement tot 30%
  • Recycle 70 miljoen ton afval en bijproducten voor alternatieve energie en grondstoffen

 

onze circulaire initiatieven

Holcim Sustainability Pillars
Climate

Ga circulair

Met het initiatief GO CIRCULAR versnelt Holcim circulair bouwen en wonen, van zee tot stad. In 2023 sloot het team zich aan bij The Ocean Race, een klimaatpositief sportevenement dat Holcim's net-zero missie symboliseert. Met deelname aan de Vendée Globe 2024 en The Ocean Race Europe 2025 verspreidt Holcim wereldwijd de boodschap van circulair bouwen en duurzaamheid.

Circularity

Circulaire stadknooppunten

Steden spelen een cruciale rol in de overgang van een lineaire economie naar een circulaire aanpak: verminderen, regenereren en recyclen. Het Circular Cities Hub, ontwikkeld in samenwerking met Bloomberg, is een dynamisch platform dat wereldwijde bewustwording stimuleert en circulair wonen en bouwen versnelt.

Nature

Circulair ontdekken

In samenwerking met One Earth One Ocean lanceerde Holcim de Circular Explorer, een unieke 100% door zonne-energie aangedreven catamaran. Dit innovatieve schip beschermt essentiële mariene ecosystemen door plastic afval te verzamelen en biedt educatieve en wetenschappelijke programma's voor een duurzame toekomst.

BIJDRAGEN AAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGSDOELEN


Wij werken eraan om een positieve impact te hebben op alle 17 VN-doelen voor duurzame ontwikkeling. Binnen onze pijler voor klimaatactie hebben we vier doelen geïdentificeerd waarop we een significant verschil kunnen maken:

Image
sdg 11 duurzame steden en gemeenschappen
Image
sdg 12 verantwoorde consumptie en productie
Image
sdg 13 klimaatactie
Image
sdg 14 leven in het water
Image
sdg 17 partnership om doelstellingen te bereiken