natuur

De natuur neemt de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot op en vormt de basis van onze economieën en ons leven.

Onze Natuurstrategie richt zich op het herstellen en behouden van biodiversiteit en zoetwaterecosystemen. Daarnaast brengen we natuur naar steden om de leefkwaliteit te verbeteren en stedelijke gebieden veerkrachtiger te maken.

WAT IS HOLCIM'S NATUUR STRATEGIE?

Wij streven naar een meetbare, wetenschappelijk onderbouwde aanpak bij het aanpassen van onze activiteiten aan de natuurlijke omgeving, met een focus op het beschermen van biodiversiteit en watervoorraden. Door biodiversiteitswaarde te verhogen in ons herstelwerk en met plannen voor vermindering en aanvulling van zoetwatervoorraden, beperken we onze impact en dragen we wereldwijd positief bij aan onze locaties, groeves en gemeenschappen.

We pleiten voor de ontwikkeling van een gemeenschappelijk raamwerk om de impact van activiteiten op biodiversiteit en zoetwater te meten en monitoren, zodat betere doelstellingen gesteld en verbeteringen gemeten kunnen worden. Wereldwijde doelen en wetenschappelijk onderbouwde indicatoren zijn essentieel om richting te geven aan bedrijven. We ondersteunen de ontwikkeling van frameworks die organisaties in staat stellen hun directe en indirecte impact en afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen te identificeren, meten en waarderen, inclusief de integratie van ecosysteemwaarden in de beoordeling van natuurlijke hulpbronnen.

Holcim Sustainability Pillars
Climate

Biodiversiteit

Onze toewijding aan een meetbare positieve impact op biodiversiteit is gebaseerd op vooruitstrevende transformatieve herstelplannen en wordt gemeten met een wetenschappelijk onderbouwde methodologie genaamd het Biodiversity Indicator and Reporting System (BIRS), ontwikkeld in samenwerking met de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Circularity

Water

Wetende dat zoetwater een eindige hulpbron is, streven we ernaar de waterintensiteit in al onze operaties te verminderen. We geven prioriteit aan acties in gebieden met een hoog waterrisico en passen onze oplossingen aan op basis van lokale omstandigheden.

Nature

Behoud van de zee

Als onderdeel van onze toewijding aan de natuur dragen we bij aan de bescherming van onze oceanen en mariene biodiversiteit door middel van toonaangevende producten, oplossingen en innovaties.


"Holcim hanteert een meetbare, wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor natuur, van ons biodiversiteitsindicatorensysteem tot aan onze zoetwaterecosystemen, terwijl we ook meer natuur naar steden brengen. In samenwerking met toonaangevende natuurbehoudsorganisaties zoals IUCN streven we ernaar onze impact te versterken voor een natuur-positieve toekomst."

RENATA POLLINI| HEAD OF NATURE AT HOLCIM
PARTNERSHIPS EN SAMENWERKINGEN OM IMPACT TE OPTIMALISEREN
GEBRUIKMAKEN VAN BELEID EN STIMULERINGSMAATREGELEN
PUBLICATIES

Bij Holcim ondersteunen we een actieve rol voor bedrijven in het versterken van de natuur. Samenwerkingen met biodiversiteitsexperts zijn cruciaal om onze impact te maximaliseren, en we bevorderen samenwerking die actie versnelt.

Holcim is geselecteerd door het Science Based Targets Network (SBTN) om deel te nemen aan de wereldwijde pilot voor de eerste wetenschappelijk onderbouwde natuurdoelen. Als enige bedrijf in onze sector behoren we tot de eerste 17 bedrijven die deelnemen aan deze baanbrekende wereldwijde norm voor ambitieuze en meetbare acties voor natuurbehoud.

In 2020 ondertekende Jan Jenisch, CEO van Holcim, de Call to Action van Business for Nature. Dit initiatief verenigt invloedrijke organisaties en vooruitstrevende bedrijven om natuurverlies tegen te gaan. Daarnaast speelt Renata Pollini, Head of Nature bij Holcim, een actieve rol in de Strategische Adviesgroep van Business for Nature, waar zij bijdraagt aan het bepalen van prioriteiten en het versterken van internationale beleidsmaatregelen voor natuur en klimaat.

Onze samenwerking met de International Union for Conservation of Nature (IUCN) richt zich op het behoud van natuur en de bevordering van natuurpositieve ontwikkeling in de bouwsector. IUCN valideert onze biodiversiteitsbasislijn, adviseert over de bescherming van zoetwaterbronnen en ondersteunt ons bij het opnemen van biodiversiteit in bouwstandaarden.

Als ondertekenaar van het CEO Water Mandate en de WASH-belofte versterken we ons engagement voor waterbeheer. Holcim is ook toegetreden tot de 50L Home Coalition en de Water Resilience Coalition om onze impact op de bescherming van zoetwaterbronnen wereldwijd te vergroten.

Bedrijven hebben een actieve rol in het bieden van oplossingen voor natuurherstel, maar overheidsbeleid speelt een cruciale rol bij het versnellen van acties om natuurverlies in dit decennium te keren.

Voor biodiversiteit ondersteunen we de invoering van verplichte herstelvereisten in alle landen. Deze vereisten zouden ecosystemen moeten herstellen door:

  • Het bevorderen van een hoge biodiversiteit van flora en fauna
  • Herstel op basis van inheemse soorten
  • Aansluiting bij naburige natuurlijke landschappen en gebieden
  • Progressieve rehabilitatie, waarbij herstel gelijktijdig plaatsvindt met extractiewerkzaamheden

Daarnaast kunnen stimuleringsmaatregelen de bescherming van bedreigde diersoorten bevorderen, vooral in biodiversiteit-gevoelige gebieden.

Voor een grotere impact op het verminderen van zoetwatergebruik zijn overheidsmandaten en prikkels essentieel om investeringen te stimuleren in technologieën zoals regenwateropvang, optimalisatie van watergebruik in processen en betaalbare lage-koolstof ontziltingsoplossingen.

Holcim werkt actief samen met NGO's en andere bedrijven om kennis te delen en de transitie naar een regeneratieve, natuurpositieve bouwomgeving te versnellen.

Als koploper op het gebied van natuur draagt Holcim bij aan toonaangevende rapporten die inzicht geven in de rol van natuur binnen de bouwsector:

BIJDRAGEN AAN DE DUURZAME ONTWIKKELINGSDOELEN


Wij werken eraan om een positieve impact te hebben op alle 17 VN-doelen voor duurzame ontwikkeling. Binnen onze pijler voor klimaatactie hebben we vier doelen geïdentificeerd waarop we een significant verschil kunnen maken:

Image
sdg 6 schoon water en sanitair
Image
sdg 12 verantwoorde consumptie en productie
Image
sdg 15 leven op het land
Image
sdg 17 partnership om doelstellingen te bereiken